“Steve Krug’s “Don’t Make Me Think” får dig sjovt nok til at tænke over, hvordan man egentlig bruger sin telefon og computer. Jeg havde flere oplevelser af, at Steve havde kigget mig over skulderen, fordi han ramte min brugeradfærd irriterende præcist. Det har nok ikke så meget med mig at gøre, og nok mere noget med, hvordan vi som mennesker søger viden, og hvordan vi bruger computere og telefoner som værktøj. “Don’t Make Me Think” er en helt fundamental bog om, hvordan vi bruger internettet i virkeligheden, og hvor design og UX fejler.
Selvom den udgave, jeg sidder med i hånden, er fra 2014, og vores teknologi har ændret sig meget de sidste år, så er det stadig almindelige mennesker, der bruger vores hjemmesider og apps. Vores måde at bruge internettet eller computere/telefoner på har ikke ændret sig ret meget, og kommer kun langsomt til det i fremtiden. Derfor er Krug’s bog ligeså vigtig i dag og de næste mange år, som den var i 2014, eller for den sags skyld år 2000, da bogen blev udgivet første gang.
En stor andel af “Don’t Make Me Think” handler om vigtigheden af simplificering og konsistens, når websites og apps designes og (især) vedligeholdes. Jeg ser igen og igen, at sider er skarpt designet, men over tid bliver der implementeret elementer, som ikke er konsistente med det oprindelige design. Her følger de fem hovedpointer:
1. Don’t make me think
Tving IKKE brugeren til at tænke. Den første og vigtigste lov i UX-anvendelighed. Alt skal designes, så der i videst muligt omfang ikke kan herske tvivl om mening og funktion på enhver side. Alle elementer skal designes, så de er selvforklarende og åbenlyse.
Men hvor selvforklarende og åbenlyse menes der? Som Steve selv skriver: “… nok, for eksempel, at din nabo, som har ingen interesse i emnet for din side og som knap ved, hvordan man bruger Tilbage-knappen, kunne se din startside og sige, ‘Oh, det er en …’. Med andre ord, skal det være virkelig tydeligt!
“Det betyder for eksempel, at forkortelser, sammentrukne sætninger og selvopfundne ord ikke hører til, da det tvinger folk til at gætte, og det betyder, at knapper skal være tydelige og klikbare og designes, så de ligner noget, man kan trykke på.
Kort og konkret skal vi forsøge at fjerne alle spørgsmålstegn, som brugeren har, inden han/hun kommer i tvivl. Hvis det lykkes, giver det brugeren en følelse af at være på vej til noget, og her kan UX-indsatsen virkelig begynde at give pote.”
2. Brugere læser ikke indholdet på din side
Når en bruger browser en side, er det ikke en grundig gennemgang af hele sidens indhold fra A til Z, men snarere en tilfældig søgen efter stikord, knapper eller billeder, som repræsenterer den søgning, som brugeren har. Til sammenligning har min hund Mokka det på samme måde, når jeg smider en godbid langt ude på græsplænen – hun spurter tilfældigt rundt og forsøger at finde vejen til godbidden.
Tag et kig på billedet ovenfor (fra “Don’t Make Me Think”). Jeg havde det, som om en hammer havde ramt mig lige i panden, første gang jeg indså, at det beskrev min egen adfærd 100% korrekt (højre del) og samtidig i skærende kontrast til, hvordan jeg troede, jeg læste en side (venstre del). Når tyngden af denne grafik sænker sig, giver simplicitet og konsistens endnu mere mening for brugen af en side.
Brugeren tager den første og nemmeste mulighed. Det gælder for mange henseender. For eksempel prøver jeg altid at samle et IKEA-skab uden vejledningerne – simpelthen fordi jeg ikke gider at læse dem (det lykkes sjældent, og i de tilfælde kan resultatet være farligt). En tommelfingerregel herfra: “Hvis der er brug for instruktioner, er det ikke designet godt nok
3. Tålmodighedsbatteriet
Alle mennesker har et tålmodighedsbatteri, som afgør, hvor lang tid og hvor meget energi de vil bruge, før de giver op. Når man besøger en side, har nogen et helt fyldt tålmodighedsbatteri, mens andre har et, der næsten er tømt fra starten af. Det handler om mange parametre, både eksterne, såsom om man har haft en hård uge på arbejde og om hunden har skidt på gulvet, og interne, som hvor stor motivationen er for at finde en gave til naboens vejfest eller skaffe et stort fladskærms-tv til Black Friday-prisen.
Der er to overraskende egenskaber ved tålmodighedsbatteriet:
- Du kan genfylde batteriet. Hvis du får brugeren til at føle, at du hjælper dem, og at du rent faktisk hjælper dem, genlades batteriet langsomt.
- Du kan tømme batteriet ved en enkelt fejl. Hvis du tvinger brugeren til, for eksempel, at udfylde en latterlig lang formular eller bede om helt personlige oplysninger, som ingen relevans har for siden.
4. Test, test og atter test!
Når man har siddet mange timer, dage og uger med et projekt, er man fuldstændig fartblind for de gabende huller, som der ofte er i et nyt projekt. Selv hvis man er flere om at finde problemer og løsninger, er der ingen garanti for, at produktet rammer skiven hos brugerne. Der er kun én ting at gøre: Test, ret fejl, test, ret fejl, igen og igen.
Lav simple tests i hele projektforløbet med jævne mellemrum. En test består kort fortalt af, at få en “fremmed” til at bruge en tidlig prototype af webshoppen eller kommentere på en skitse af det nye produkt for at identificere problemerne tidligt og få løsningerne med undervejs.
En hurtig test (samlet: 3-4 timer inklusive debriefing) med 3 tilfældige personer én gang om måneden i hele projektets varighed giver klarhed for hele teamet om, hvilke problemer der er vigtigst at få løst inden næste måneds test. Du kan også få mig til at lave det hårde arbejde – læs mere om CRO SPRINT her
Det er ikke så svært at lave en simpel UX test. Jeg kommer med min testopskrift her på sitet senere.
5. Hold dig til “standarden”
De fleste danskere ved instinktivt hvordan man kører en bil, hvordan man blinker højre og venstre og hvordan katastrofe symbolet ser ud. Det skyldes at vi som brugere over mange år har fået indarbejdet en konsistent viden om hvordan man betjener en bil – en standard måde. Prøv at forestille dig hvor svært og ikke mindst farligt, det ville være, hvis hver eneste bil skulle styres på deres egen måde. Konsistens i anvendelighed er ikke din fjende, men mere en betroet ven, som man altid kan læne sig op ad.
Det samme gælder på nettet. Gennem de årtier, hvor vi har haft computere og mobiler, har vi oparbejdet en forventning om hvordan man finder rundt på en webshop og hvad der sker når man trykker “læg i kurv”.
Udnyt at der er en “standard” måde at bruge en nettet på. Udnyt, hvad brugeren allerede kender og ved fungerer. Spild ikke energi og tid på at tvinge brugeren til at lære noget nyt.
Det er ikke sådan, at man ikke må udvikle nye designs, men jeg vil lade Steve få dig til at overveje om det du udvikler, er bedre end normalen: “if you’re going to innovate, you have to understand the value of what you’re replacing … Innovate when you know you have a better idea, but take advantage of conventions when you don’t”
Den eneste undtagelse til at holde sig til standard er hvis du kan designe noget som er 10x mere simpelt end standarden. Hvis du ikke kan det, så hold dig til standarden.